mandag den 29. marts 2010

Gør det ondt at blive brændemærket?

Den franske filosof og matematiker Rene Descartes mente, at dyr er rent mekaniske væsener, der hverken kan føle eller tænke. Hans tanker inspirerede videnskabsmænd i samtiden og i århundreder fremover. Forskere mishandlede dyr i videnskabens navn i den groteske tro, at når dyret skreg og vred sig, var det ikke fordi det kunne føle smerte. Det var bare en slags mekanik, der gav sig inden i dyret, som når en fjeder bevæges i et urværk.
Man gjorde nar af mennesker, der havde medfølelse med dyrene og lukkede øjnene for det åbenlyse faktum, at dyret selvfølgelig følte smerte, når det i levende tilstand blev hængt op og skåret i, fordi man fx ville undersøge, hvordan blodomløbet fungerede.
I vore dage er der vel ingen, der stadig har denne holdning? Er vi ikke for længst blevet så humane og dyreetisk korrekte, at vi forstår, at når et levende væsen skriger og vrider sig for at komme væk, så er det fordi det gør ondt?
Nej, desværre lever holdningen stadig. Dyr betragtes som produktionsenheder og spærres inde i små bokse, hvor de ikke engang kan vende sig. Haler skæres af uden bedøvelse. Grise køres til slagtning under totalt uacceptable forhold. Descartes har ikke levet forgæves! Så længe mennesket kan gøre sit sind ufølsomt for andre væseners smerte, føles ingen mishandling forkert.
Heste skal afmærkes, så man ved, hvor de hører til. Chipmærkning, der bruges på hunde, er en mulighed, men desværre vælger mange den gammeldags brændemærkning. Argumenterne for at holde fast i den smertefulde metode er temmelig tynde: Det er en tradition! Det gør ikke mere ondt på hesten at blive brændemærket end at få en chip! Det er ligesom at blive tatoveret eller piercet!
En undersøgelse fra Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, viser at brændemærkning er meget mere smertefuldt end chipmærkning, men dette resultat godtages ikke af hestefolk.
Alle har vist prøvet at brænde sig. Blot en lille forbrænding er meget smertefuld. Vi behøver ikke videnskabsmænd til at fortælle os, at det er smertefuldt at blive brændemærket. Det ved vi sgu da af erfaring! Gør det ondt på hesten når den brændes og i dagevis derefter? Ja, selvfølgelig gør det da det!
Sund fornuft og medfølelse er egenskaber vi er udstyret med, fordi vi skal bruge dem!
Og hvis nogen er i tvivl, om det gør ondt at brænde sig, så tænd for komfuret og læg hånden på kogepladen!

(Denne artikel har tidligere været bragt i magasinet Kong Graas)