lørdag den 25. december 2010

Kære journalister!


Efterhånden nærer jeg en sund mistro til de fleste danske politikere og til den samlede journaliststand. Jeg har stadig Magasinet Penge fra marts i frisk erindring. Her blev givet et totalt forvrænget billede af, hvad det vil sige at være førtidspensionist. Fx blev det oplyst, at førtidspensionister får 195.000 kr. årligt og der blev givet indtryk af, at man bare kan ringe til kommunen, hvis man vil have en opvaskemaskine. Det vakte stor forargelse i debatter rundt om på nettet og i avisdebatter, for folk troede jo åbenbart på denne påstand.
Her sad jeg så med mine knap 130.000 årligt og ønskede så inderligt, at jeg var en af disse velbeslåede førtidspensionister.

Derfor har jeg et ønske for 2011. Vil I prøve noget andet? Vil I være rigtige journalister, der ikke bare gentager den dagsorden, der i øjeblikket dominerer snakken om førtidspensionister? Vil I opspore det snavs, der gemmer sig i de politikerskabte blinde vinkler? Vil I sætte jer ud over den laveste fællesnævner? Vil I endelig turde yde modstand til danskens indre svinehund og trang til at trampe på dem, der ligger ned allerede, og vil I se kritisk på de politikere, der gang på gang gentager de samme indstuderede floskler?

Her lidt info til jer inden I igen slynger ud til den samlede forargede danske vælgerskare, at førtidspensionister sidder med 195.000 om året:
Førtidspensionister er delt i A, B og C hold. Er man på mellemste FP fra før 2003 og samlevende, får man kun 10.833 brutto månedligt og man kan ikke få tilskud til fx tandlæge eller medicin, da ens tillægsprocent er nul, så snart ens ægtefælle har bare en lille løn på fx dagpengeniveau.

Er man derimod enlig og på højeste FP fra før 2003, har man 17.413 og derudover kan man få hjælp til alt muligt, da ens tillægsprocent er 100.
Førtidspensionister efter ny ordning ligger mellem disse to yderpunkter med henholdsvis 16.285 for enlige og 13.842 for samlevende.
Prøv nu at forestille dig, at du er på mellemste ydelse på gammel ordning og du tilmed er brøkpensionist, så får du kun en vis brøkdel af den i forvejen meget lave ydelse og så er det altså nærmest til at blive rødglødende af konstant at skulle høre på at førtidspensionisterne får næsten 200.000 årligt!*

Så er der satspuljen: I al den tid hvor det gik rigtig godt for Danmark sakkede vi førtidspensionister hvert eneste år længere og længere bagud i forhold til resten af samfundet, fordi satspuljen finansieres af en vis procentdel af den stigning vi skulle have haft for at følge udviklingen i resten af samfundet. Jeg kan love dig, det kunne mærkes, at priserne på fødevarer bare steg og steg.
Vi kunne bare se til, mens vi hørte om hvordan folk nærmest ikke vidste, hvad de skulle stille op med alle de penge de havde. Men nu hvor der er krise, er det os der skal gøres til de store syndebukke. Vil I fortælle den historie? Eller vil I bare endnu engang gentage regeringens efterhånden bredt accepterede mantra om, at vi er ”parkerede” og at det bedste og mirakuløst helbredende for os vil være at blive kørt igennem endeløse såkaldte udviklingsforløb?

Og hvad med den gensidige forsørgelsespligt? Vil I fortælle om den? Vil I fortælle om hvordan mange forhindres i at flytte sammen med en kæreste, fordi de derved mister tusindvis af kroner hver måned? Vil I fortælle om, hvor frustrerende det er for et par, hvor den ene er i job og den anden på førtidspension, at den arbejdende ikke kan tjene en krone ekstra uden at der straks bliver trukket fra førtidspensionisten i boligsikring og pension? Vil I fortælle, at det der skulle være en kompensation for den lønindtægt man pga. sygdom ikke kan skaffe sig gør en til en økonomisk klods om benet på det menneske man elsker? Vil I fortælle hvor ydmygende dette er?

Vil I fortælle om hvordan virkeligheden fordrejes af politikere, der fx sender en artikel ud om at førtidspensionerne har kostet 47 milliarder mere end man havde regnet med? Hvordan hver eneste bladsmører i dette land fuldstændig ukritisk gengiver denne artikel og hvordan det skaber had mod os i diverse primitive debatter? Og vil I fortælle, hvordan det bagefter viser sig, at tallet var 8,7 milliarder, men det er der sgu ikke lige nogen der lægger mærke til, for den anden oplysning ligger og flyder alle mulige steder på nettet og fortsætter med at vække forargelse hos de uvidende?

Vil I fortælle om, hvordan syge mennesker bøjer nakken i angst for at skulle hives og flås gennem uendelige aktiveringsforløb? Hvor bange folk går rundt og er for at miste deres indtægt? Hvor ked af det man bliver, når man den ene gang efter den anden skal høre at førtidspensionister bare er parkeret og hvor tæt man er på brækpunktet, når man endnu en gang ser Inger Støjberg stå med barmhjertig-samaritaner-fjæs og fortælle om førtidspensionisterne, der står på en perron og glor på togene, der kører forbi og hvordan hun snedigt manipulerende fortæller, at det er for vores egen skyld, at der skal ske uhyrlige forringelser? Vil I fortælle, hvordan politikerne skaber en virkelighed, som befolkningsmajoriteten fuldstændig ukritisk tager til sig, mens vi der ved hvad det drejer sig om ikke har en kinamands chance for at blive hørt?

Vil I undersøge spøjse tilfældigheder, som fx at SFI lige før regeringen kom med sit forslag til førtidspensionsreform, kommer med en for regeringen meget belejlig undersøgelse, der siger at hver femte førtidspensionist gerne vil arbejde? Ligner det ikke bestilt arbejde? Kan hver femte førtidspensionist overhovedet arbejde og hvis de kan er det så sandsynligt, at det er på fuldtid? Og hvad hvis ønsket er der, men evnen ikke findes?

Vil I? Eller vil I fortsætte med at skære jeres programmer og artikler til, så det ser ud som om vi alle sammen er arbejdssky nassere? Filme, klippe, redigere så det ser ud som om en der orker at spille lidt guitar engang imellem eller lave lidt håndarbejde fremstilles som en der i virkeligheden har masser kræfter, så alle de der ikke kender hende kan sidde forarget og fnyse, at hvis hun kan dit og dat, så kan hun vel også arbejde?

Vil I fortælle om førtidspensionister, der snart at bange for at skrive blogindlæg eller gøre noget som helst andet der giver mening i livet, fordi man så snart man løfter en finger, bliver bebrejdet og skudt i skoene at man i virkeligheden kan en hel masse, men bare ikke gider skaffe sig brød på bordet, når man kan få det foræret af den hårdtarbejdende skatteyder?

Sig mig! Skal vi krybe i møget, gøre os selv fuldstændig hjælpeløse, for at blive accepteret eller må vi have lov at prøve at putte indhold i vores eget liv. Folk ser måske det man skriver på sin blog, men ikke sygdommen der afholder en fra at arbejde. Måske har man ikke lyst til kun at være sin sygdom. Måske vil man gerne prøve at skabe indhold og værdighed i sit liv på trods af sygdommen. Måske gider man ikke leve op til Støjbergs billede af den ynkelige førtidspensionist, der står på perronen og glor efter de nyttige samfundsborgeres tog der drøner forbi.

Men tag ikke fejl. Der er gode grunde til at vi er blevet førtidspensionister. Hvis man er plaget af PTSD, social angst, tilbagevendende depressioner og selvskadende adfærd, bare for nu at tage mit eget eksempel, så er der faktisk en rigtig god grund til, at man blev bevilget førtidspension. På samme måde, hvis man har smerter hele tiden og konstant er udmattet pga. en fysisk lidelse, så er man ikke en nasser og parasit, heller ikke selvom man bruger de få kræfter man har på at skrive blogindlæg eller spille på sin guitar.

Er I journalister? Vil I give et nuanceret billede af virkeligheden?

Man sagde engang, at DR var fyldt med røde lejesvende. Jeg er så gammel, at jeg kan huske at der nok var noget om snakken. Men hvordan er det i dag? Er I alle sammen skødehunde for den borgerlige regering? Eller findes der journalister der vil gå i dybden og udfordre regeringens forvrængede billede af virkeligheden? Tør nogen f. eks spørge hvorfor størsteparten af danske folketingspolitikere ikke tør tale om at afskaffe efterlønnen, men i stedet forfølger syge mennesker, der burde være selvskrevne til en førtidspension? Tør I lytte på handicaporganisationer og garvede socialrådgivere som advarer mod at presse syge mennesker ud i meningsløse aktiveringer den ene 5-års periode efter den anden, eller har I bare sat jer for at stryge den indre, danske, forargede svinehund med hårene og endnu engang sparke til dem der ligger ned?

*Nævnte beløb er 2010-satser
4 kommentarer:

 1. YES... det burde være næste søndags kronik i samtlige danske aviser !

  Enig.. ikke mere at tilføje ..

  SvarSlet
 2. Jeg er helt enig.... Anbefalet!

  SvarSlet
 3. Det er så fantastisk skrevet, jeg må bøje mig i støvet, kære kære Laila, må jeg have lov til at opfordre dig til at publicere denne artikel direkte på avisen.dk.

  Håber du har haft en dejlig jul.

  Knus Liliane

  SvarSlet
 4. Tak for jeres pæne ord om mit skriveri:-)
  Jeg sad faktisk lige og læste et blogindlæg du har skrevet Liliane og overvejede om jeg skulle tilmelde mig på avisen.dk

  SvarSlet