onsdag den 17. februar 2016

Mangeårig vegetar ikke velkommen i gruppe for vegetarer og veganere

I går blev jeg kaldt hundemishandler, dyremishandler, ond og tilhænger af sexmisbrug. Alt dette fordi jeg lever som vegetar og ikke veganer. Så grim og så langt ude er debatten desværre, når det drejer sig om et emne, der ellers altid har været mit hjertebarn.
Jeg meldte mig for noget tid siden ind i en Facebook-gruppe for vegetarer og veganere. Det gjorde jeg fordi jeg har været vegetar i flere årtier, men nu havde interesse i måske at søge mere mod det veganske. Jeg er ikke parat til at blive veganer, men der er nogle ting selv i økolandbrugets version af mælk og æg, der er mig imod. Derfor ville jeg gøre det jeg har gjort hele mit liv, nemlig søge viden og derudfra måske ændre i min livsstil. Det har nemlig altid været vigtigt for mig at leve i overensstemmelse med min samvittighed.

Desværre oplevede jeg i denne gruppe, at vegetarer blev talt ned til, set ned på og belært. Jeg troede ellers at jeg i denne gruppe ville finde åndsbeslægtede, men hvor jeg i mange år har skullet forklare til kødspisere hvorfor jeg er vegetar, oplevede jeg her at skulle forsvare og forklare min livsstil overfor skingre og fordømmende veganere. Der var selvfølgelig også fredelige veganere derinde, men de andre var meget dominerende og kom desværre til at styre debatten.

I går skrev jeg så en status der lød således:

"I de 22 år jeg har været vegetar har jeg skullet forsvare og forklare min livsstil overfor kødspisere. Nu skal jeg forklare og forsvare min livsstil overfor folk der har været veganere i tre millisekunder.
Verden er et finurligt sted."

Det viste sig, at mange andre vegetarer åbenbart også var trætte af fordømmelsen, for lynhurtigt væltede det ind med likes og det fortsatte hele dagen.
Men det ramte åbenbart også et ømt punkt hos nogle af de militante veganere, for jeg skal da love for jeg kom ud i stormvejr og bl.a blev kaldt de fine navne som jeg indleder dette blogindlæg med at fortælle om.
Nu er jeg ikke online konstant, som det ellers er så moderne at være i disse tider. Jeg slukkede computeren tidligt på aftenen og var så spændt på at se, hvad der var sket i løbet af aftenen og natten, men da jeg åbnede her til morgen var alt væk. Jeg er smidt ud af gruppen og kan ikke engang finde den ved en søgning.

Jeg har ikke spist okse- og svinekød siden årsskiftet 1988-89 og har været vegetar siden 1994. Det har været en vigtig del af mit liv og ligget mig dybt på sinde i så mange år, men nu er jeg altså persona non grata i vege-kredse, fordi denne dagsorden i dag langt henad vejen er overtaget af krigeriske, purunge veganere, der tror at man ændrer verden til det bedre ved at smide lort i hovedet på dem man står på skuldrene af.
Min metode har altid været at overbevise folk ved middagsbordet. Jeg har altid sat en ære i at præsentere det vegetariske køkken så lækkert og velsmagende som muligt, når vi har haft gæster og jeg tror faktisk det har påvirket nogen undervejs. Sikkert er det, at ingen ændrer sig ved at få at vide, at de er onde og dårlige mennesker. Viden og indsigt og medfølelse ændrer mennesker.

5 kommentarer:

 1. I de mange år jeg har været vegetar, har jeg oplevet ofte, at det blev betragtet som noget lidt underligt, som mange havde svært ved at forstå. De sidste par år har jeg kunnet se hvordan holdningen har ændret sig. Mange er blevet mere bevidste om hvad kødproduktion gør ved klimaet og mange kan ikke længere leve med hvordan dyrene bliver mishandlet. Når folk hører om kyllinger der knækker benene fordi de skal vokse unaturligt hurtigt, så ændrer holdningen sig efterhånden. Nogle går mere over til økologisk. Nogle går længere og bliver vegetarer eller veganere. Denne udvikling har i høj grad glædet mig. Derfor gør det mig ondt, at denne bevægelse mod en fredeligere og venligere livsstil overfor vores medvæsener nu overtages af en gruppe af totalt rabiate veganere, der udviser alt andet end venlighed.
  De ødelægger, ødelægger, ødelægger og det gør mig ondt, fordi denne sag er og har været en hjertesag for mig i mange år.

  SvarSlet
 2. Hej Laila, så ærgerligt at få den slags smidt i hovedet i en gruppe der burde rumme ligesindede og forståelse. Livet er en rejse og vi bliver alle (forhåbentlig da) klogere. Jeg er vegetar , er muligvis på vej til at blive vegan men det er babysteps og jeg skal finde ud af hvad der virker ikke udelukkende for mig men også for min familie.
  Admin i facebook gruppen annoncerede igår eller i morges ,at såfremt man ikke var vegetar med det formål at blive veganer ville man blive vist til døren, og det er nok det der er sket med dit medlemsskab. Ærgerligt der ikke kan være en ordentlig dialog men som du selv skriver er der nogle få nærmest militaristiske holdninger som gør det surt for andre.
  Jeg er sikker på du stadig er i udvikling og nok skal finde svar på dine spørgsmål uden gruppen.
  Keep it up. Knus Else

  SvarSlet
 3. Ej hov hov. Veganere ødelægger ikke alt. Nu vil jeg bare henvise til fakta: Veganere ødelægger nok mindst i forhold til miljø og dyrevelfærd mm, (til jer som er i tvivl om det, det kræver bare lige en hurtig google søgning). Når det er sagt så ja, det er ikke smart, eller rart, at gå aggressivt til værks og kalde dig for dyremishandler osv. Men hvis vi nu ser på fakta: Hvis du indtager mælk eller æg, som jeg går udfra at du gør som vegetar - højst sandsynligvis købe du også produkter med æg som oftest er skrabe eller buræg, - så kan vi vel, velinformerede om hvordan dyrene i disse industrier behandles, kalde det for dyremishandling? Som så bliver støtte økonomisk af bla. dig fordi du vælger at købe produkterne, til trods for at du ved du ikke har *brug* for dem. :) Det er lige netop dét som er så frustrerende for en veganer. Jeg vil ikke forsvare direkte at folk har kaldt dig onde ting, men jeg vil prøve at få dig til at forstå. Det er svært altid at beholde roen når folk siger de vil gøre det langsomt eller siger de ikke er klar til at blive veganere endnu af den ene eller den anden personlige årsag de nu må synes at have, fordi vi ikke synes der er en eneste grund som er god nok til at gøre det retfærdigt at behandle dyr så dårligt, specielt ikke når der er alverdens gode alternativer. det er svært at se på folk som forsvare at spise fx ost med "jeg vil gerne gøre det langsomt" når det vi ser i osten er en kalv der blevet revet fra sin mor og skudt i hovedet. Så nogle gange taber nogle veganere tråden, for det er altså dyremishandling og det er hammer svært at sidde og være vidne til. :) - Det betyder ikke at det ikke er ok at gøre det langsomt, men jeg håber du forstår nu hvorfor veganere kan have svært ved at acceptere det nogle gange. :) Vi vil jo gerne at det hele bare stopper lige her og nu så dyrene kan få et ordentligt liv. :)

  SvarSlet
 4. Det de krigeriske veganere ødelægger er ikke i første omgang dyrevelfærd, men det gør de faktisk på længere sigt. De ødelægger udviklingen hen imod det mere dyrevenlige, fordi mennesker der faktisk er interesserede i et mere dyrevenligt liv, bliver skræmt væk af den aggressive tone.
  Jeg meldte mig netop ind i pågældende gruppe, fordi jeg havde interesse i at leve mere vegansk. Men jeg blev overfaldet af mennesker der påstår de er venlige, men i stedet bare er ulideligt frelste, bedrevidende og meget, meget aggressive.
  Jeg er meget bevidst om min mad. Når jeg køber A38 og æg er det økologisk, fordi jeg gerne vil have dyrene har haft det så godt som muligt. Som jeg skriver i mit oprindelige indlæg, så er der ting i det økologiske landbrug som også er mig imod, så lad nu være med at komme med et foredrag. Jeg undersøger tingene og gør det som jeg finder rigtigt.
  Mennesker må hver især leve deres liv og gå deres vej. Når jeg som et søgende menneske melder mig ind i en gruppe, der decideret påstår både at være for vegetarer og veganer, så vil jeg ikke opdrages og ses ned på. Helt til grin er det, når mennesker der har været veganere en uge eller en måned, tror de ved bedre end en der har levet som vegetar i 22 år. Jeg har faktisk bevist at jeg mener det.

  SvarSlet
 5. Heldigvis er der andre fredelige mennesker derude:

  http://gaiavita.dk/make-love-not-war/

  SvarSlet