lørdag den 27. juli 2013

Prideparade 2013 - Lad os dedikere den til Ruslands homoer

Når man læser om den kommende pride handler overskrifterne om Jim Lyngvild og om, hvem der skal være Mr. Gay 2013. Det er festligt og krukket og guirlandebesat. Sådan skal priden være. Sådan kan vi homoer lide at feste.

Men samtidig med vi går og planlægger, hvad vi skal have trykt på vores T-shirt, hvor meget bar røv vi skal vise og hvilken vogn vi skal stå og vride os på, har vores russiske homobrødre og - søstre langt alvorligere ting at tænke på. Flere og flere love indskrænker bøsser og lesbiskes dagligdag i Rusland og selv som turist kan du risikere at blive anholdt, blot fordi du holder din kæreste i hånden. Det anses nemlig for at være skadelig homopropaganda.
Lesbiske og bøsser forfølges i stigende grad i Rusland, mens vi herhjemme sætter parykkerne og skyller endnu en bajer ned.

Jeg ved selvfølgelig godt, at homoer undertrykkes mange steder i verden, men lige nu er det så påtrængende nødvendigt at vise støtte til russiske homoseksuelle, for det er lige nu at disse rædselsfulde love gennemføres. Prideparaderne rundt om i verden er startet netop som et led i at fremme homoseksuelles rettigheder og gøre modstand mod undertrykkelse.
Selvfølgelig skal priden være en fest, men skal vi ikke netop i år bruge priden til at vise solidaritet med de bøsser og lesbiske, der lige nu med frygt må følge udviklingen i deres hjemland Rusland?

Mit forslag er, at vi simpelthen dedikerer prideparaden 2013 til vores russiske medhomoer og at dette slås stort op i både nationale og internationale medier.
Det er ikke meget vi kan gøre, men dette ene kan vi dog, så de ved de ikke er glemt derovre. Det skal siges så højt, så klart og så tydeligt, så Putin ved, at hans modbydelige forfølgelse af homoseksuelle bemærkes rundt omkring i verden og at omverdenen ikke synes det er okay.

Har LGBT Danmark lyst til dette lille snert af alvor eller er paraden kun for sjov?

1 kommentar:

 1. Til min store glæde har CPH pride blandt mange andre gode initiativer valgt at tage min opfordring om at dedikere priden til russiske homoer op og gøre den til virkelighed.

  Der har været positive reaktioner på dette, men også argumenter om at priden bør være "generel" fordi der jo også andre steder er dårlige vilkår for homoseksuelle. Til det har jeg svaret:

  Det der sker i Rusland lige for tiden forfærder mig. Jeg føler det er nu der skal råbes op. Det er NU det er aktuelt. Det er virkeligheden, der banker på døren og spørger os om vi overhovedet gider tage stilling til noget som helst.
  Derfor kom jeg med forslaget om at dedikere priden til russiske LGBT'ere.
  Som jeg skrev i min opfordring så er jeg sandelig godt klar over, at der finder homoforfølgelser sted flere steder i verden. Faktisk har vi også unge mennesker her i Danmark, som er vokset op med en baggrund der gør at det kan resultere i udstødning fra familien, hvis de springer ud som homoseksuelle.

  Priden skal altid være for alle disse mennesker. Den har efter min mening aldrig bare skullet være fest og farver og glitter. Jeg bliver rørt når jeg hører om Harvey Milk i San Francisco og om homoerne i Christopher Street i NY. Der var nogen der gjorde noget, fordi det betød noget, fordi de ikke gad finde sig i undertrykkelsen længere.
  Men hvis vi bare gør priden "generel" så er alt som det plejer at være. Hvis vi bare svinger med røven og gør os til på en vogn med en eller anden vag forestilling om at nu går vi parade for alle, så ender vi i med en tynd kop ligegyldig te og går i virkeligheden parade for ingen.

  Jeg synes, og det er så min ydmyge mening, at vi har en pligt til at råbe op for vores russiske medhomoer, for lige nu kan de sgu ikke selv uden at bringe deres liv i fare.

  SvarSlet