tirsdag den 8. januar 2013

Fyrværkeri – det lovlige dyrplageri


Frynse, vores cairnterrier, er normalt en stærk hund, men i denne tid er hun nervøs og opkørt. Hun ser sig omkring, er på vagt hele tiden og farer op ved den mindste lyd. Når vi går tur får en flyvemaskine mange kilometer oppe hende til at standse op og knurre.
Om aftenen når vi ser TV, plejer hunden at ligge og sove fredfyldt i sofaen eller i sin kurv, men nu er det nærmest håbløst for os at se fjernsyn, for hun går hvileløst omkring hele tiden. Det ene øjeblik vil hun kæle, det næste øjeblik går hun rastløst rundt og øjeblikket efter vil hun lukkes ud i haven. Her begynder hun at gø, så vi må lukke hende ind igen.

Her i landet er der mange mennesker, der går ind for dyrevelfærd. Alligevel er Frynses angst og psykiske ustabilitet menneskeskabt og oven i købet støttet af dansk lovgivning. Vores hund har nemlig sammen med hundredtusindvis af andre danske hunde været igennem et helvede, der har varet fra 1. december. Ja faktisk begyndte det her i området, hvor Frynse residerer, allerede i november, men det var lovligt fra 1. december til og med den 5. januar.

Det er selvfølgelig fyrværkeriet jeg snakker om. For mennesker kan det være irriterende at skulle høre på de høje brag hver aften 36 dage i træk, men Frynse og mange andre hunde synes ikke bare det er irriterende. De er bogstaveligt talt dødsensangste. Det samme gælder mange katte og de dyr, der lever frit i naturen. Det er i skrivende stund den 8. januar, men så sent som i går hørte vi fyrværkeri flere gange og selvom det selvfølgelig er meget minimalt nu i forhold til for en uge siden, så kan vi stadig mærke på Frynse, hvor meget skade den lange periode med stress har gjort hende.

I den lange periode, hvor det er tilladt at fyre af, er det et helvede at være hundeejer. Vi har en hund som vi elsker, men vi er ved at blive vanvittige af hende og vi kan ikke hjælpe hende, kun se på at hun lider.
Et år lejede vi en hytte på Feddet nytårsaften, for at hun skulle få ro i sit sind, men til vores store overraskelse var campingpladsen fyldt med mennesker og der var masser af fyrværkeri.
Det bedste vi nok har gjort for hende var nytårsaften for to år siden, da vi anbragte hende i en hundepension langt ude på landet midt i en skov og selv tog på hotel i Malmø. Noget lignende forestiller vi os, at vi vil gøre næste år, for det helvede vi og vores hund oplevede i år skal ikke gentages.
Men er der egentlig ikke noget helt galt i, at man faktisk skal stikke af fra sit hjem, fordi en tosset lov tillader folk at fyre så meget af så længe? Og man kan jo heller ikke holde sig fra sit hjem i de 36 dage, hvor det desværre er tilladt at fyre af.

Nytårsaften i år skulle vi have tilbragt hos bekendte, der også har hund, men af forskellige årsager blev det i sidste øjeblik til at vi skulle være hjemme her i Næstved. Denne nytårsaften blev et helvede af dimensioner. Før i tiden glædede jeg mig altid til nytårsaften, men efter jeg er blevet hundeejer, glæder jeg mig ikke mere. Det skal bare overstås.
Vi indrettede et værelse til hunden med tildækkede vinduer og en radio stillet ind på en klassisk musik. Noget af tiden var hun hos os i stuen. Når det blev for grelt satte vi hende ind på værelset for at få lidt fred. Det fik vi jo selvfølgelig ikke alligevel. Hun gøede som en vanvittig hele aftenen, skrabede på døren og sprang hvileløst omkring med vilde øjne.

To nytårsaftener forsøgte vi os med beroligende og angstdæmpende medicin, men det var ingen god løsning for vores hund. Hun var lige så bange som ellers og vaklede rundt og kæmpede for at holde sig på benene.

I landene omkring os er den periode man må fyre fyrværkeri af meget begrænset varighed i forhold til i Danmark. Hvad er det dog der gør, at en foreteelse der er til gene for hundredtusindvis af mennesker og som skræmmer dyr i en sådan grad, at det må betegnes som dyremishandling, får lov at foregå. Hvorfor skal det være lovligt i vores land at fyre fyrværkeri af i 36 dage, når fx tyskerne kan nøjes med en enkelt uge og hollænderne kan nøjes med et par dage?

Til min og mange andre hundeejeres store glæde har Dansk Folkeparti fremsat lovforslag om at den periode man må fyre af i skal begrænses fra 36 dage til 9 dage. Tusind tak for det DF! Efter min mening er forslaget dog slet ikke tilstrækkeligt, men bliver det gennemført vil det selvfølgelig være en stor forbedring. Jeg mener faktisk, det ville være naturligt, om man kun kunne købe fyrværkeri 3-4 dage før nytårsaften og at det kun måtte fyres af i nogle få timer omkring årsskiftet.

I andre henseender begrænser man via lovgivningen adfærd, der er til gene for omgivelserne. Fx har vi i Danmark efterhånden meget strenge rygeregler. Jeg nyder at kunne gå på restaurant i et røgfrit miljø. Alligevel mener jeg faktisk, at rygelovgivningen efterhånden er strammet i så ekstrem grad, at det er blevet for besværligt at være ryger. Rygeloven er til dels strammet for at skåne ikkerygerne fra passiv rygning. Man skal altså ikke som ryger have lov at genere sine omgivelser med sin uheldige vane. Derfor forstår jeg ikke, at en anden uheldig adfærd, nemlig den at fyre fyrværkeri af i 5 uger i træk hvert år endnu er lovlig. Her er der nemlig i højeste grad tale om en adfærd, der er til gene for ens omgivelser.

Det er mit håb, at mange desperate hundeejernes råb om hjælp vil nå ind på Christiansborg og gøre indtryk. Stram denne lov markant, så vi slipper for det buldrende, bragende dyrplageri næste gang nytåret nærmer sig!

©Laila Ammitsbøl
Teksten eller dele heraf må kun kopieres med forfatterens tilladelse, men du er meget velkommen til at linke til blogindlægget via fx Facebook.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Ansigt

Mit ansigt er ikke mit ansigt jeg plejede at kende mit ansigt og selvom det godt nok forandrede sig lidt med tiden fordi alderen ændrer os ...