onsdag den 13. april 2011

Du må ikke begære din næstes ko...

”Der skal lig på bordet” er et udtryk der ofte bruges. Det beskriver det faktum, at problemer ofte ikke tages alvorligt, før der virkelig sker noget fatalt. Det kan fx være et farligt vejkryds, som lokalbefolkningen advarer om den ene gang efter den anden. Der sker ikke en skid, før en tragisk ulykke indtræffer og blodet driver ned ad formiddagsbladenes spisesedler.
Derfor er det lidt mærkeligt at tænke på, at der faktisk hver eneste dag i måske 2,5 millioner danske hjem er lig på bordet, uden at en eneste så meget som løfter et øjenbryn…
I disse dage raser danskere i 100.000-vis. Forargelsen er til at tage og føle på. Bubber har lavet et program om dyresex, som de fleste selvfølgelig kan blive enige om er klamt. Dyr skal ikke misbruges og mishandles for at tilfredsstille menneskets uterlige lyster.
Nu er det så jeg kommer til at tænke på, om det mon er værre for en ko at lægge krop til en mand, med en lille menneskepik, end det er for den at blive udsat for et helt livs lidelser, for derefter at blive kørt i en propfyldt lastbil i dage og timer og til sidst ende sine dage med at blive myrdet på en slagtefabrik for at tilfredstille kødhungrende menneskeganer.
Og hvad med de kyllinger, der fedes op i et tempo, så deres ben brækker under kroppens unaturlige overvægt og som lever et liv i konstant stress til den dag, hvor de føres til slagteriet, får et elektrisk stød og til sidst får halsen skåret over. Synes disse stakkels dyr mon, at deres liv var godt og i overensstemmelse med deres natur? Havde de det mindre grusomt end den ged, der blev voldkneppet af en liderlig psykopat?
Grisene der dør pga. mishandling i danske svinestalde, som lever med dybe skuldersår og som spærres inde i små bokse, så de ikke kan leve et naturligt liv med deres unger. Syge, sårede mink, der bor i deres eget lort i trange trådbure osv. osv. Har disse dyr det bedre end det dyr der bliver misbrugt seksuelt?
Jeg spørger, fordi jeg synes det hele er lige afskyeligt og fordi jeg gang på gang har oplevet, at mennesker bliver så forargede, når man prikker til deres ret til at indtage kød.
Fornægtelsen lever i sproget. Man har givet tingene andre navne, for at skjule hvad det egentlig er man er i færd med. Ristet grisehud kaldes flæskesvær og muskler skåret i småstykker og kogt i jævnet kropsafkog kaldes mørbradgryde. Ingen indrømmer åbent, at de sidder og spiser lig, men det er jo faktisk præcis det, der er tale om.
Tager danskere som turister sydpå og oplever hunde og katte stå spærret inde hos dyrehandleren i småbitte trådbure, forarges de. De fortæller om det når de kommer hjem, men glemmer bekvemt, at den gris, der ligger på deres tallerken levede lige så kummerligt her i Danmark.
Politikere går i selvsving: Marlene Harpsøe fra DF kalder ligefrem et ret sobert program for en skandale. Nu skal dyresex forbydes! Hellere i dag end i morgen og det er jeg enig i, for selvom der kan forekomme sex mellem dyr og mennesker, hvor man må gå ud fra, at dyret ikke lider overlast, så er der andre grelle episoder, hvor dyrene skades fælt. For at beskytte dyrene for sidstnævnte skal dyresex forbydes.
Men da jeg ikke synes den ene form for mishandling er finere end den anden, synes jeg samtidig man skal forbyde konventionelt landbrug, hvor det i modsætning til dyresex, drejer sig om millionvis af dyr der mishandles hvert år. Det skal simpelthen afvikles så hurtigt som muligt og hele landbruget skal omlægges til økologisk drift.
Ja, ja, jeg kan godt høre ramaskriget begynde at buldre hysterisk i dybet af den kødædende danske folkesjæl, men inden du hyler med, så fortæl mig lige hvorfor det er mere i orden at pine et dyr gennem hele dets liv for til slut at slå det ihjel og æde det, end det er for ensomme Bo at få slikket boller af sin bordercollie. Jeg synes faktisk det er et temmelig relevant spørgsmål!

1 kommentar:

  1. haha, som du da kan skrive det. Hvis nu jeg sætter mig i dyrets sted, så vil jeg helst kneppes af en mand, end jeg vil tortureres. Jeg synes ikke det ene er værre end det andet. Det værste ved det hele er at dyret ikke har et valg. Dyret kan ikke sige nej. Kun ved at bide, og så hedder det jo aflivning. Mennesket er det værste dyr på kloden der holder jeg på.

    SvarSlet